LINDAPOORT

Op 5 manieren verlate goede voornemens maken

Home »  Inspiratietips »  Op 5 manieren verlate goede voornemens maken

Op 5 manieren verlate goede voornemens maken

On February 3, 2015, Posted by , In Inspiratietips, By ,, , With No Comments

Hoe staat het inmiddels met de goede voornemens? Sport je nog steeds twee keer per week, ben je nog niet afgehaakt van die online cursus, eet je nog steeds gezond, heb je dat ene managementboek al gelezen, ga je inmiddels op de fiets naar je werk, werk je al aan je persoonlijke ontwikkeling? Ja, jezelf aan je goede voornemens houden is niet gemakkelijk. Maar als je het gevoel hebt dat je daarin gefaald hebt, betekent niet dat je het daarbij hoeft te laten. Goede voornemens kun je immers op elk moment in het jaar (opnieuw) maken!

1. Neem de tijd om jezelf een spiegel voor te houden
Wanneer je niet tevreden bent met de huidige gang van zaken, stop dan even om te reflecteren op waar je precies mee bezig bent. Doe dit echter niet als je tot je nek in het werk zit, maar plan een periode in van een week of twee om je hier echt serieus en toegewijd mee bezig te houden. In die periode kun je rustig bij jezelf nagaan op welke doelen je wilt richten en hoe je dat kunt gaan aanpakken.

2. Geef elke maand een bepaald thema
Een simpele manier om ervoor te zorgen dat je op elk moment van het jaar nieuwe voornemens kunt maken, is door elke maand aan een ander voornemen te werken. Dit betekent niet dat je tijdens die maand je andere doelen aan de kant zet, maar zo kun je elke maand fris en enthousiast beginnen. Begin in februari aan dat nieuwe project, zoals het boek dat je altijd wilde schrijven. Start in maart met vaststaande sportmomenten. Lees in april dat managementboek en neem mei als beginmaand om minstens vijf avonden per week gezond te koken. Vervolgens werk je de opvolgende maanden gewoon door aan je boek, blijf je sporten en blijf je gezond koken. Want door in een bepaalde maand op één doel te focussen, is het al een gewoonte geworden voor de komende maanden.

3. Plan focusdagen en rustdagen
Je kunt natuurlijk niet elk moment van iedere dag gefocust zijn op je goede voornemens. Je weet van tevoren waarschijnlijk al welke momenten dat zullen zijn. Zo weet je zeker dat je op dinsdag geen puf hebt om te koken of te sporten omdat je dan altijd late vergaderingen hebt. Maar je weet ook dat er op zaterdagochtend een gave buitensportles is waar je graag heen wilt. Zorg er dus voor dat je per doel weet welke dagen je compleet gaat focussen en welke dagen je het jezelf gemakkelijk maakt. Dan hoef je op die rustdagen niet teleurgesteld te zijn in jezelf en kom je toch aan je doelen toe, waardoor je de voornemens niet langzaam aan zult vergeten zoals in januari meestal gebeurt.

4. Kijk waar je tijd heengaat
Druk zijn is iets anders dan productief zijn. Het is daarom een goed idee om eens gedetailleerd bij te houden wat je zoal doet op een dag. Werk en privé. Voornemengerelateerd en niet. Deze tijdscheck kan bijvoorbeeld je eerste goede maandthema zijn. Houd bij wat je doet en kijk waar je tijd heengaat. Na een of twee weken kun dit al beoordelen. Waar gaat echt veel tijd in zitten? Is dat nuttig? Waar zou je juist meer tijd aan moeten besteden? Waar kun je de tijd vandaan halen voor de dingen die je echt wilt doen? Hoe kan je van druk zijn naar productief zijn gaan?

5. Blijf volhouden
Zelfs met goede voorbereidingen lukt het nog niet altijd om je voornemens precies na te komen. Wat je dan moet doen, is niet direct opgeven, maar toegeven dat het niet altijd gaat zoals je wilt. Je moet accepteren dat je dingen niet altijd perfect kunt doen. De mens is niet perfect. Besef dat je beter één ding góed kunt doen, dan vijf dingen matig. Doordat je jezelf een spiegel voor hebt gehouden, weet je waar je naartoe wilt. Door je jaar op te delen in maanden krijg je al een beter tijdsbeeld. Door het plannen van focusdagen en rustdagen kan het rustig blijven in je hoofd. Door het bijhouden van waar je tijd heengaat, behoud je het overzicht. Blijf dus gewoon kleine stappen vooruit zetten, wees realistisch met wat je kunt bereiken in de tijd die je tot je beschikking hebt en houd vol!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *