LINDAPOORT

Portfolio

Home »  Portfolio


Communicatie IIA Nederland
Parttime baan, gestart in juni 2015, www.iia.nl

Beschrijving: Na vijf jaar freelancen in Macedonië, een land zonder echte freelancecultuur, was het tijd om terug te keren naar Nederland. Ik wilde weer collega’s, nieuwe dingen leren en een uitgebreid takenpakket op me nemen. Ik ging aan de slag als (de enige) communicatiemedewerker bij het Instituut van Internal Auditors.

Mijn rol: De beroepsorganisatie is een zelfstandig bureau geworden in juni 2015. Als communicatiemedewerker neem ik alle tekst- en websitegerelateerde zaken op me. Dit betekent dat ik een communicatieplan heb gemaakt, de website up to date houd en persberichten, het jaarverslag en nieuwsberichten schrijf. Daarnaast ben ik gaan werken met een nieuw nieuwsbriefsysteem, gestart met social mediagebruik, wordt de website continu verbeterd en ga ik me verder verdiepen in Google Analytics en SEO.


Richting Freelancen
Eigen project, boek gepubliceerd in september 2014, www.richtingfreelancen.nl

Beschrijving: Zit je in de put omdat je niet meer weet wat je met je werkende leven aanmoet? Denk je eraan te gaan freelancen maar weet je niet hoe? Ben je op zoek naar inspiratie en informatie om de uitdaging aan te gaan? Richting Freelancen kan in deze zoektocht jouw leidende draad zijn.

Mijn rol: In 2,5 jaar tijd schreef ik 537 artikelen voor de De Wereld van IKKI. Toen deze carrièrewebsite voor hogeropgeleiden stilletjes gesloten werd, besloot ik mijn beste artikelen een nieuw leven te geven. Ik herlas, groepeerde en herschreef deze artikelen en kneedde ze tot een handboek voor startende freelancers.


Het Freelancersalfabet
Samenwerkingsproject, boek gepubliceerd in november 2014, De Alfabetboeken

Beschrijving: Prikkelen vanuit diversiteit en co-creatie, dat is de slogan van De Alfabetboeken, een serie carrièreboeken op verschillende focusgebieden. Inmiddels zijn Het Talentalfabet, Het Sollicitatiealfabet, Het Leiderschapsalfabet, Het Werkstressalfabet en Het Freelancersalfabet uitgegeven. Elke titel heeft 26 hoofdstukken met inspiratie van A tot Z, waarbij gebruikt wordt gemaakt van de kracht van de diversiteit van diverse auteurs die affiniteit hebben met het onderwerp uit de titel.

Mijn rol: Als mede-auteur van Het Freelancersalfabet heb ik vijf hoofdstukken geschreven. De overige 21 hoofdstukken heb ik van feedback voorzien. Ook heb ik de eindredactie gedaan.


Skopje City Walk & Ohrid City Walk
Eigen project met een partner, sinds november 2012, www.walkingmacedonia.com

Beschrijving: Het aantal buitenlandse toeristen in Macedonië groeit gestaag. Maar er is bijna geen informatie beschikbaar. Wandelen Macedonië biedt twee mooi vormgegeven stadswandelingen voor toeristen die steden graag te voet ontdekken: Stadswandeling Skopje en Stadswandeling Ohrid. Deze stadswandelingen stellen je in staat om het beste van Macedonië te leren kennen en tegelijkertijd iets te leren, terwijl je geniet van de vrijheid van het reizen.

Mijn rol: Skopje City Walk startte in november 2012 met een wild idee, samen met een andere Nederlandse freelancer in Skopje. We hebben samen het hele ontwikkelingsproces doorlopen, van schrijven, redigeren en vertalen naar laten opmaken, drukken en promoten. De eerste wandelgids van Skopje was een feit in augustus 2013. Deze werd gevolgd door de eerste online wandelgids van Ohrid in mei 2014. Beide brochures zijn in het Engels en het Nederlands verkrijgbaar.


Ghostblogs
Doorlopende opdracht, mei 2011 tot mei 2014

Beschrijving: Vertrouwelijk

Mijn rol: Als ghostblogger sta ik in direct contact met mijn opdrachtgever, een directeur die zelf te weinig tijd heeft om al zijn ideeën mooi op papier te zetten. Hij mailt mij zijn hersenspinsels of deelt zijn ervaringen via een telefoongesprek. Ik schrijf daar, eventueel met extra research, een blog over. In overeenstemming doe ik eventuele aanpassingen en vervolgens zet ik de blog online. Deze verschijnen één à twee keer per maand.


Booking.com
Doorlopende opdracht sinds augustus 2010, www.booking.com

Beschrijving: Booking.com is wereldleider in online reserveringen van accommodaties. De informatieve en gebruiksvriendelijke website trekt bezoekers van over de hele wereld en is beschikbaar in meer dan 40 talen.

Mijn rol: Als freelance vertaler voor Booking.com vertaal ik elke week minstens 6.000 woorden van het Engels naar het Nederlands, daarbij gebruikmakend van de Online Translator Toolkit. Ik vertaal hotelomschrijvingen, kamernamen en omgevingsinformatie.


Managementboek
Doorlopend vrijwilligerswerk sinds oktober 2011, www.managementboek.nl

Beschrijving: Managementboek.nl is een aanbieder van boeken en aanverwante producten die specifiek zijn afgestemd op de behoeftes van businessprofessionals. Daarbij biedt de website ook praktische achtergrondinformatie door onafhankelijke recensenten recensies te laten schrijven.

Mijn rol: Wanneer ik geïnteresseerd ben in een Managementboek, vraag ik een recensie-exemplaar aan. In ruil voor het boek, schrijf ik een recensie. Dit heeft voor mij als voordeel dat ik interessante boeken gratis kan lezen, terwijl Managementboek recensies kan bieden die zijn geschreven voor de doelgroep, door de doelgroep. Een leuke afwisseling wanneer ik wat tijd over heb.


Responsive Media
Tijdelijke opdracht in januari 2013

Beschrijving: Zelfstandig journalist en socioloog Wessel Simons verzorgt doorlopend het community management (nieuws, interviews, social media) voor de vier zakelijke websites van Energiemedia. Tijdens zijn vaderschapsverlof heb ik die taak twee weken van hem overgenomen.

Mijn rol: Schrijven van nieuwsartikelen voor Energiebusiness.nl en Energieoverheid.nl. Twee voorbeelden: Minder durfkapitaal in schone energie en EU-landen investeren niet energie-efficiënt.


De Wereld van IKKI
Doorlopende opdracht van april 2010 tot september 2012, www.ikki.nl

Beschrijving: Dit initiatief werd opgestart onder de koepel van USG People, met als doel om hogeropgeleiden een online community te bieden waarin zelfontplooiing en carrière centraal staan. De Wereld van IKKI versnipperde in juli 2013 tot blogus.nl en gus.nl.

Mijn rol: Wekelijks 4 artikelen schrijven op het gebied van freelance, marketing, social media, ondernemerschap, persoonlijke ontwikkeling, personal branding, netwerken, inspiratie, carrière, solliciteren, etc. Maandelijks een interview houden met iemand die een droombaan heeft of op een andere manier een interessante boodschap heeft over carrière.


Matador Network
Tijdelijk vrijwilligerswerk van september 2011 tot juni 2012, www.matadornetwork.com

Beschrijving: Matador is een onafhankelijk website voor avontuurlijke reizigers en biedt inspirerende reisverhalen en praktische informatie. Culturen, mensen en plaatsen worden onder de loep genomen, evenals discussies over de historische, politieke en sociaal-economische werkelijkheden die de wereld zo’n interessante plek maken.

Mijn rol: Schrijven van reisverhalen op basis van mijn eigen ervaringen. Tijdens de cursus voor Travel Writers werd ons gevraagd een profiel aan te maken in de community. Daarin heb ik diverse Engelstalige artikelen geplaatst. Ik besloot hiermee te stoppen toen bleek dat mijn zeer goede Engels naar mijn mening niet goed genoeg was om professioneel te publiceren.


Heinz Foodservice
Eenmalige opdracht in maart 2012, www.heinzfoodservice.nl

Beschrijving: Heinz Foodservice is het business-to-business-merk van Heinz, met de merken Wijko, Honig Professional, De Ruijter en Heinz. Klanten zijn onder andere hotels, restaurants, events, instellingen en cateringbedrijven.

Mijn rol: Copywriting voor de gehele nieuwe website van Heinz Foodservice. Van de pagina’s van de vier aparte merken, via de algemene contentpagina’s tot de productpagina’s en alle losse kopjes.


HODA Magazine
Eenmalige opdracht in november 2011, www.hodamagazine.nl

Beschrijving: Hoda Magazine is het eerste Fashion & Lifestyle Magazine over de Marokkaans-Nederlandse vrouw. Hoda betekent ‘gids & goede weg’ en besteedt aandacht aan zowel Arabische als Westerse mode, met beeld van vrouwen mét en zonder hoofddoek. Hoda Magazine is er voor iedereen die geïnteresseerd is in de Marokkaanse cultuur.

Mijn rol: Tijdens de opstartfase van het magazine heb ik de social media bijgehouden en wekelijkse blogs geschreven. Dat stokje heb ik snel doorgegeven aan Marokkaanse vrouwen en fashionistas die iets meer bij het onderwerp betrokken waren. Daarna heb ik nog wel het artikel De Islamitische kant van Skopje geschreven, verschenen in nummer 3 van 2012.


Vakgilde
Eenmalige opdracht in februari 2011, www.vakgilde.nl

Beschrijving: Vakgilde is de arbeidsmarktbemiddelaar van het Vakcollege. Dit bedrijfsonderdeel gaat de strijd aan met de tekorten op de stagemarkt voor Vakcollege-leerlingen. Het Vakcollege heeft als doel door het opleiden van een nieuwe generatie vakmensen de personeelstekorten in de techniek en zorg aan te pakken.

Mijn rol: Redigeren en SEO-vriendelijk maken van de eerste 50 vacatures voor de aftrap van de website. De vacatures moeten een zekere, gelijke opbouw hebben en leesbaar en begrijpelijk worden gemaakt voor de doelgroep.


Vakantie.nl van Sanoma Uitgevers
Doorlopende opdracht van april tot augustus 2009, www.vakantie.nl

Beschrijving: Vakantie.nl had destijds als doel om vakantiegangers te voorzien van betrouwbare informatie over alle werelddelen, landen, provincies, regio’s en steden die er bestaan. Tegenwoordig zijn ze enkel gefocust op het verkopen van reizen en is er geen informatie meer te vinden.

Mijn rol: Schrijven van introductieteksten voor landen, provincies en steden via SEO-richtlijnen.